Stilul Modern Art Deco - De la caracteristici si mobilier la idei de amenajare

  • Distribuie:

One column layout

Live your style!

Amenajarea in stil Art Deco inseamna imbratisarea unei perioade care a fost populara in America si Europa intre anii 1920 si 1930. A reprezentat un contrast puternic cu stilul anterior Art Nouveau; stilul nou Art Deco fiind mai minimalist, inspirat de natura. A abordat toate domeniile artelor decorative, de la design interior la moda si design auto. A subliniat modernitatea si, in acelasi timp, a fost considerat elegant si functional. Art deco a lasat loc aspectului raÈ›ionalizat al stilului modern din mijlocul secolului XX. In prezent se confrunta cu o renastere a pieselor de epoca si reproduceri in acest stil iconic foarte cautat. Daca doriti sa aveti propria lume Art Deco in propriul spatiu, aici aflati secretele din spatele unei astfel de amenajari! 


Caracteristicile stilului modern Art Deco


Motivele, modelele si temele indraznete, fluide si simetrice ale art deco au simbolizat progresul tehnologic in diferite industrii, de la transport la arhitectura. Formele geometrice si liniaritatea caracterizeaza stilul art deco. Aspectul este puternic si indraznet, fara romantism la vedere.

Pentru a deosebi amenajari si piese in stil art deco, aceste caracteristici sunt primordial si apar in mod regulat:

Forme triunghiulare, trapezoidale si in trepte;
Tipare in zigzag;
Culori izbitoare si indraznete: galben stralucitor, portocaliu, rosu, verde, albastru, roz;
Contraste puternice;
Nuanta frecvent utilizata este cremul si negrul ca accent;
Lemn masiv;
Detalii metallice glam, aurii sau argintii;
Ornamente liniare si geometrice;
Razele soarelui ca simbol;
Nuduri feminime, uneori abstracte;
Prezenta oglinziilor;
Terminatii zimtate, ascutite, inspirate din zgarie nori (cum ar fi cladirea Crysler).

Piese de mobilier in stil modern Ard DecoMobilierul Art Deco, spre deosebire de predecesorul sau, Art Nouveau, este la o scara mai mare, are o silueta simplificata si lipsesc detaliile complicate. Bufetele mari si scaunele cu dimensiuni generoase sunt tipice perioadei. Popularitatea vacantelor de safari de atunci a inspirat mobilierul cu incrustari elegante din sidef sau testoase. Mobilierul pentru sedere trebuie sa aiba un design geometric simplu, picioare subtiri si drepte, fara arcuiri, eventual cu elemente metalice.
Poti alege o canapea intr-o culoare indrazneata, precum rosu, dar numai daca peretii sunt zugraviti intr-o nuanta neutra de alb, gri sau bej. 

Alte elemente definitorii:
Lemn cu finisaj lucios;
Curbe exagerate;
Margini drepte;
Forme simple, geometrice;
Tapiterie monocroma din materiale scumpe, care sa inspire lux si confort, precum catifeaua;
Insertii metalice si din piele;
Blat de sticla.

Textile
Stilul Art Deco este caracterizat de materiale luxoase si elegante: matase, satin, catifea, brocart, piele. Materialele textile pot fi simple, uni sau decorate cu diverse modele orientale sau egiptene: scarabeu, soare si flori de lotus, modele geometrice in zig-zag sau imprimeuri de tip animal-print. 

Decoratiuni din metal finisat lucios isi au locul intr-o amenajare in stil Art deco. Oglinzile sunt principalele piese de decor, incadrate in rame metalice in diferite forme, cea ma intalnita fiind raza de soare. Pernele decorative, covorul si draperiile confera echilibrul cromatic si eleganta obsoluta datorita texturilor pretioase. Tablourile in ulei sunt caracteristice pentru acest stil, alaturi de statuete si sculpturi de tipul nudurilor de femei, obiecte din portelan si alte ornamente inspirate din stiluri exotice.

Finisajele sunt realizate din materiale pretioase precum mamura sau alama. Pentru fibisajul pardoselii din lemn, interventiile cu incrustari metalice, pot crea forme precum o explozie de soare, astfel creandu-se elemente representative stilului art deco. Alte motive pot fi redate prin placile de piatra naturala sau ceramica, cum ar fi pardoseala in carouri alb-negru sau modele de cuburi cu modele de iluzie optica. Podelele indraznete inspirate art deco sunt adesea suprapuse cu covoare mari in modele geometrice la fel de puternice.La nivelul peretilor, tapetul cu model geormetric este potrivit, la fel de autentica este si abordarea intr-o nota simpla, de vopsea intr-o singura nuanta pamantie, ca fundal al decoratiunilor impunatore.  

Iluminat
La fel ca piesele de mobilier, corpurile de iluminat sunt realizate din materiale de calitate si au forme artistice, rotunjite. Lustrele, lampadarele, aplicele si candelabrele sunt specifice stilului Art Deco. Ele constituie si elemente principale care dau o nota aparte, eleganta, decorului.Una dintre cele mai usoare si mai atragatoare modalitati de a aduce art deco in amenajare, se realizeaza prin corpurile de iluminat care caracterizeaza perioada. Corpurile de iluminat din epoca sunt cunoscute pentru modelele lor geometrice si simetrice, dar si pentru materialele din care sunt realizate: alama crom, sticla.

Cuvinte cheie: